Veteraanipäivä 27.4.

Jorma Huuran puhe Talvisodan päättymisen muistojuhlassa 13.3.20 Messukylän kirkossa.


VETERAANEJA TUKEMASSA!

Arvoisat juhlavieraat!

Lions Club Tampere Kaukajärvi on lähes 50 vuoden ikäinen, joten klubilla on ajallista etäisyyttä talvisodan päättymiseen. Toisaalta klubin perustajajäsenenä oli sodan käynyt, karismaattinen poliisikomisario Viljo Salo ja muillakin perustajajäsenillä oli henkilökohtaisia kokemuksia sota-ajasta.

Edesmennyt Viljo Salo jätti klubille velvoitteen: Pitäkää lippu korkealla!

Klubin lippu onkin liehunut vuosittain Itsenäisyyspäivänä ja Kaatuneiden muistopäivänä Messukylän sankarihaudalla pidettävässä kunnianosoituksessa. Klubi huolehtii, että Sankarihaudoilla palavat kynttilät Itsenäisyyspäivinä. Mainittakoon, että LIONS-nimen kirjaimet tulkitaan Suomessa seuraavasti: Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nousevilla Sukupolville!

Veteraanit ja nuorisotyö ovat olleet alusta lähtien klubin palvelutoiminnan pääkohteet!

Alkuvuosikymmeninä kohteina olivat sotainvalidit ja sotaveteraanit henkilökohtaisesti. Heille jaettiin joulupaketteja ja muita avustuksia. Avustettavat löydettiin veteraanijärjestöjen avulla, joihin yhteyshenkilönämme oli Tauno Kairesalo. Hän oli joutunut evakkotielle Terijoelta ja toimi vapaaehtoisena lähettinä Mikkelin päämajassa ja sotatoimialueellakin. Paketteja perille vieneet saivat kiitollisen vastaanoton ja vaikuttavia kokemuksia.

Yhteydenpito veteraaneihin kiinteytyi Tammenlehväkeskuksen valmistuttua. Ulkokäyttöön on hankittu villahuopia, kaulaliinoja ja grillitarvikkeita sekä sisälle jatkuvassa käytössä oleva biljardipöytä.

Tammenlehväkeskuksen alkuvuosina osallistuimme viriketoimintaan, kun klubimme musikantit järjestivät musiikki-iltoja.

Viimeiset kymmenen vuotta yhteistyö on ollut kiinteää, kun klubimme alkoi järjestää veteraaniviikoilla kahvikonsertteja. Samalla eri yhteisöt saivat tuoda tervehdyksensä veteraaneille. Tervehdyksiä toivat klubimme lisäksi: koulut ja päiväkodit, Kaukapartio, Kaukajärven Yrittäjät ja Lions-liiton Ritarisäätiö.

Viisi vuotta sitten klubimme kahvikonsertti yhdistettiin Tammenlehväkeskuksen järjestämään Veteraanipäivän juhlaan. Ohjelma suunnitellaan keskuksen kulttuurikuntoutuksen kanssa.

Juhlapuheen on viime aikoina pitänyt sotilashenkilö; esimerkiksi SUOMI 100 -vuonna kenraali Timo Rotonen. Kahvitarjoilu on toteutettu klubin jäsenten toimesta.

Lisäksi olemme tehneet kaksi matkaa Kaunialan sotavammasairaalaan kahvikonsertti -konseptilla.

Varoja kuvattuun palvelutoimintaan on hankittu muun muassa järjestämällä hyväntekeväisyyskonsertteja täällä Messukylän kirkossa. Konserttisarja aloitettiin maailmanluokan oopperalaulajan Jaakko Ryhäsen kanssa. Ryhänen on varmistanut konserttisarjan menestyksen olemalla mukana muutaman vuoden välein. On syytä mainita, että Jaakko Ryhänen lähti yhteistyöhön, koska veteraanien avustaminen on hänellekin sydämen asia!

Uskon vakaasti, että Kaukajärven leijonat jatkavat kunniavelan maksamista sotiemme veteraaneille!